Povestea de dragoste dintre Elisabeta de Wittelsbach (Sissi), ducesă de Bavaria, și Franz Joseph, împăratul Austriei, a rămas în amintirea oamenilor până astăzi.
În Straja și în Falcău se păstrează, într-o stare precară, cu plăcile comemorative pierdute, două monumente construite cu ocazia aniversării a 25 de ani de căsătorie a cuplului imperial. Pe atunci, ducatul Bucovinei făcea parte din Austro-Ungaria.
Fondul religionar a fost responsabil de realizarea acestor monumente. Excelenta monografie scrisă de preotul și cărturarul Dimitrie Dan, „Comuna Straja şi locuitorii ei”, Cernăuţi,1897, amintește:
„Ieşind din Straja, spre Falcău, întâlneşte călătorul, pe un tăpşan, în partea dreaptă a şoselei, la km 12,5, un monument de piatră, în formă de piramidă. El a fost ridicat de fostul forestier al pădurilor fondului religionar din Straja, Popiel, întru amintirea jubileului căsătoriei de 25 de ani (24 aprilie 1879) a prea iubitului şi mărinimosului nostru împărat Francisc Iosif I. Monumentul este înzestrat cu o inscripţie cu litere de aur, în limba germană, şi a fost sfinţit de preotul paroh local şi protopresbiter districtual Dimitrie Onciul. Un asemenea monument, în formă de piramidă, însă mai înalt decât cel amintit, s-a ridicat, tot din acel incident, de Franz Morbitzer, în grădina fostei fabrici de ciment, de la capătul satului dinspre Vicov.”
Monumentul din Falcău, mai înalt decât cel din Straja, este situat în apropiere de calea ferată (abandonată și ea), la ieșirea spre cătunul Frasin. Se impune protejarea de urgență a acestor obiective, care nu sunt înscrise în lista monumentelor istorice din județul Suceava. Ar fi păcat să fim martorii tăcuți ai distrugerii lor totale, după ce au rezistat celor două războaie mondiale, regimului comunist și multor episioade nefericite mai recente.