Apa vie cu putere terapeutică – Izvorul Ascuncelu’ din satul Falcău

Unde este Ascuncelu’?

În județul Suceava, în Munții Obcina Mare (între Falcău și Brodina, în cătunul Frasin), pe drumul 209G, în direcția Brodina, se află pe partea stângă un drum forestier care traversează râul Suceava și care duce către izvorul numit Ascuncelu’, devenit din ce în ce mai cunoscut.

Oameni din întreaga țară au început să viziteze acest izvor, minunându-se atât de frumusețea zonei, cât și de efectul terapeutic al apei.

De ce zona se numește Ascunsu’/ Ascuncelu’?

Legendele transmise din generație în generație spun că domnul Moldovei, Ștefan cel Mare, s-a retras  cu oștile, la un moment dat, în timpul domniei sale și „s-a ascuns” în zona aceasta (la doar câțiva kilometri de Mănăstirea Putna), dintr-un motiv cât se poate de practic: a găsit acest loc ca fiind  o zonă propice, un spațiu retras de ochii lumii și ferit astfel din ochii inamicului, dar și favorabil traiului din punctul de vedere al procurării hranei. Alte legende vorbesc, de pildă, despre o poiană din această zonă, numită Poiana Strigoiul (Stirigoiul), un loc în care, odată intrați, oamenilor li se ascundea ieșirea, rătăcind acolo câte o zi întreagă.  De la bătrânii zonei se știe faptul că în perioade grele, de mari încercări, oamenii se ascundeau aici, în timpul foametei își procurau hrana din vânat, iar mai târziu în aceste locuri au apărut muncitori la pădure, oameni cu turme de vaci la păscut, s-a început valorificarea plantelor melifere etc. Oamenii din comuna vecină, Straja, unde exista linia frontului, au venit aici pentru a se ascunde din calea asupririi, iar ulterior au apărut aici stâni, peșteri și grote în vârful muntelui, unde aceștia se ascundeau din fața soldaților invadatori.

Pe Ascunsu’ a existat în permanență, așadar, un loc propice în care oamenii zonei s-au ascuns din calea oricărei primejdii.

Izvorul Ascuncelu’ și apa tămăduitoare

După traversarea podului peste râul Suceava, urmând drumul forestier  care șerpuiește pe lângă pârâul Ascuncelu’, la aproximativ 20 de minute de mers pe jos, se poate ajunge la izvorul care se află pe partea stângă, bine amenajat, cu un loc de popas (masă și băncuțe).

Se spune că nu există în total în toată țara mai mult de 4-5 izvoare cu o asemenea apă și că aceasta ar avea puterea de a sparge pietrele de la rinichi. Datorită mineralelor prezente în apă, aceasta are o valoare energetică foarte ridicată. Aerul curat din zona izvorului este de de mare puritate, cum nu se găsește nicăieri, nefiind afectat de vreo sursă de poluare.

Zona este bogată în stânci de diferite dimensiuni, care impresionează prin forma și dispunerea lor, asemănându-se cu diferite peșteri interesante. Legendele din mentalul colectiv al populației din zonă susțin că în apropierea izvorului și chiar mai la deal de acesta, unde se află urcușuri abrupte, ar exista comori ascunse în peșteri și grote. Uneori, imaginile acestor grote și stânci pot apărea aproape stranii, mai ales acolo unde rădăcinile imense ale copacilor au început să „îmbrățișeze” stâncile într-un decor destul de bizar. Unele au o așezare destul de ciudată, altele formează arcade, altele au găuri fixate geometric, multe alveole, iar unele abia că au fost cercetate de privirea omului, existând într-o adevărată sălbăticie, cu forme care stârnesc imaginația.

Cine vrea să se convingă de calitatea apei acestui izvor, precum și de frumusețea impresionantă a zonei, este invitat să viziteze satul Falcău, pentru a putea observa peisajele cu totul deosebite indiferent de anotimp și cum, în permanență, oameni din toate colțurile țării vin aici cu mașini încărcate de sticle și alte recipiente pentru a gusta din această apă și pentru a se încărca cu energie. Analizele de laborator ale apei acestui izvor pot fi observate în imaginea de mai jos:

8 comentarii la „Apa vie cu putere terapeutică – Izvorul Ascuncelu’ din satul Falcău

  1. Dimitrie Dan spune în lucrarea sa (Pe vremea când Împărații domneau la Roma,Falcaul se numea Valcăul dacilor.Ascunsul și Ascuncelul era loc de refugiu al dacilor din fața cotropitorilor.)Deci se intelege ca Ascunsu și Ascuncelul erau mult inaintea domniei lui Ștefan cel Mare.Aflăm din uricul de la Putna că Ștefan pomeneste deja de Falcău când spune (Dărnesc mănăstirii Putna Flăcăul cu 18 munti ai săi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *