În data de 30 iulie 2022, a avut loc în satul Sadău din comuna Brodina, în livada familiei Hudema (Salina Sadău) evenimentul Brodina Huțul Fest, organizat de Asociația Acasă în Bucovina, eveniment aflat la prima ediție. Astfel, în ultima sâmbătă din luna iulie, în straie de sărbătoare și cu ospitalitatea de care au dat dovadă întotdeauna, huțulii au fost gazda unei sărbători a comunității, la care au participat câteva sute de oaspeți, mai de aproape sau din zone mai îndepărtate.
Evenimentul s-a desfășurat după un program realizat în trei etape, debutând cu prezentarea gastronomei specifice oamenilor din satele de munte. Astfel, oaspeții s-au delectat cu numeroase preparate tradiționale, printre care amintim: chișcă huțănească, afumături, fasole cu ciolan afumat la ceaun, brânză, urdă, afine proaspete, plăcinte cu brânză sau fructe de pădure, apă de izvor îndulcită cu siropuri naturale, dar nu în ultimul rând paella cu specific huțănesc.
În urma degustărilor care i-au atras în mod special pe cei prezenți, a urmat a doua parte a evenimentului, care a constat în organizarea unei drumeții prin împrejurimi, drumeție ghidată de domnul învățător Mircea Popescu. Cei prezenți au avut ocazia să admire frumusețea munților huțulilor care ascund multe legende și povești, aflând, totodată, detalii despre fauna și flora specifice comunei Brodina.
De asemenea, cei interesați au avut ocazia de a vizita Colecția Etnografică Paul Torac, fiind ghidați de Paul Torac, unde au aflat multe informații interesante despre vestimentația huțulilor, despre ouăle încondeiate, despre ocupațiile și legendele acestora, iar astfel au putut realiza o paralelă între felul de a fi al omului arhaic și speciful huțulilor din epoca actuală, care încă reușesc să păstreze o parte dintre vechile tradiții și obiceiuri ce îi particularizează și îi fac unici în raport cu alte etnii existente în Bucovina.
Chiar dacă între timp a început o ploaie torențială, acest lucru nu a fost un impediment major în a ne continua evenimentul, întrucât oaspeții s-au adăpostit în corturile special amenajate, admirând ploaia care a făcut un adevărat spectacol și simțind aerul curat și proaspăt de munte pe care l-au inspirat cu toții după ploaie, degustările produselor tradiționale având loc în continuare.
După încetarea ploii, s-a desfășurat a treia parte a evenimentului, când soarele a readus zâmbetul pe fața celor prezenți, fiind reprezentată de un moment artistic: un concert de vioară realizat de Formația Muguri Bucovineni a Școlii Gimnaziale Brodina care a reușit să încânte auzul celor prezenți.
Pe lângă acestea, doamnele învățătoare din comună au realizat activități educative și „gospodărești” alături de copiii prezenți la eveniment, învățându-i pe aceștia, pas cu pas, cum să prepare plăcinte sau colăcei. Pe tot parcursul evenimentului, atmosfera a fost întreținută și de tinere soliste din zonă: Maria Popescu, Bianca Hriscă, Adriana Hasna.
La finalul evenimentului, membrii asociației, împreună cu voluntarii, s-au întrunit pentru a discuta concluziile întregii sărbători, pentru a mulțumi tuturor celor implicați în buna desfășurare a manifestărilor, încheind prima ediție a evenimentului, cum altfel, decât printr-o fotografie de grup, cu zâmbetul pe buze și cu gândul la interesul oamenilor care ne întreabă deja de a doua ediție Brodina Huțul Fest.