Asociația Acasă în Bucovina a propus comuna Brodina pentru includerea în Ruta satelor cu arhitectură tradițională, finanțată prin PNRR, Componenta 11. Turism și Cultură. O serie de documente, printre care planul de valorificare turistică, au fost trimise la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în acest sens.
Propunerea a obținut punctajul necesar, astfel că 8 gospodării cu arhitectură tradițională vor fi restaurate prin acest proiect, în care asociația este parteneră cu UAT Comuna Brodina. Bugetul total al proiectului este de 2.818.693,11 lei. Contractul de finanțare a fost semnat, la București, în luna octombrie 2022.
Adițional, vor fi investiți 30.000 de euro, din aceeași sursă de finanțare, pentru promovarea comunei ca destinație cuprinsă în cadrul Rutei.
Locuințele/ansamblurile care vor fi restaurate au fost selectate de un comitet de specialiști alcătuit dintr-un reprezentant al Primăriei Comunei Brodina, Arhitectul Șef al Județului Suceava, un reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură Suceava și un reprezentant al Muzeului Național al Bucovinei.
Proprietarii și-au asumat, prin contract, că vor permite vizitarea și fotografierea obiectivelor restaurate, nu vor face modificări care să afecteze valoarea arhitecturală a clădirilor, nu vor desfășura activități economice timp de 5 ani după restaurare ș.a.
Lista proprietarilor incluși în proiect este următoarea:
1. Cezar-Iulian Tcaciuc-Hudema – satul Sadău, centru (1898)
2. Victoria Popescu – satul Norocu, locuință izolată
3. Voichița Mihailiuc – cătunul Ciumărnar
4. Vasilena Hasna – satul Cununschi
5. Vasile Cârciu – cătunul Ciumârnar (1902)
6. Eudochia Hudema – satul Ehrește
7. Maria Imbroane – satul Norocu, centru (1899)
8. Florin Juravle – cătunul Ciumărnar
Pentru majoritatea clădirilor, datarea estimată este începutul sec. XX. Pentru unele locuințe, se cunoaște cu exactitate anul în care au fost construite.
Galerie foto: